(0180) 66 41 41 info@luijtenverwarming.nl

Dat Cor Lingen door sommige klanten ‘Cor Luijten’ werd genoemd, zegt alles over zijn bijzondere status. De man die op zondag 24 april officieel met pensioen gaat ontwikkelde zich in 48 (!) jaar tot een heuse ambassadeur van ons bedrijf.
Komende vrijdag (22 april) vieren we Cor’s pensionering met een receptie voor medewerkers, relaties en andere genodigden. Er zullen dan ongetwijfeld vele herinneringen worden opgehaald want veel mensen maakten van alles mee met de ervaren rot.

Dat kunnen ze gelukkig blíjven doen, want Cor Lingen gaat na zijn officiële pensionering gewoon doorgaan bij Luijten. “Ik ga parttime verder; twee dagen per week”, glimlacht hij. “Dat heeft een paar redenen. De belangrijkste is dat ik het werk nog niet moe ben en het heerlijk vind om met collega’s én mijn klanten om te blijven gaan. Helemaal stoppen met werken zou voor mij waarschijnlijk betekenen dat ik in het beruchte ‘zwarte gat’ terecht kom. Dat wil ik voorkomen. Wél is het lekker om straks meer vrije tijd te hebben. Kan ik wat extra vaak met de hond uit, ha ha! Daarnaast biedt het me ruimte om me nog wat meer met mijn biljart-hobby bezig te houden.”
Cor Lingen (66) begon zijn werkzame leven op 14-jarige leeftijd bij Boele Bolnes. “Ik zat op de Ambachtsschool en kwam bij Boele in de ‘leerschool’ terecht. Daar kreeg ik een opleiding tot machinebankwerker. In totaal heb ik vier jaar in de fabriek gewerkt. Het was ook de tijd waarin Lee Towers bij Boele actief was als onderhoudsmonteur. Ik weet nog goed dat hij en collega die thuis was in de operettewereld op vrijdagmiddag samen optraden voor de collega’s. Dat gebeurde stiekem. Eén collega stond op de uitkijk, ha ha! Biertje erbij en genieten!”
Omdat er op een gegeven moment niet veel werk was en Cor Lingen weinig zin had om zijn tijd bij Boele in ledigheid door te brengen, had hij het minder naar zijn zin bij zijn toenmalige werkgever. Lekkerkerker Cees Luijten kwam dat ter ore. Binnen de kortste keren benaderde hij de toen 18-jarujge Cor Lingen om bij zijn bedrijf Klimakon te komen werken als cv-monteur. Cor hapte toe. Het was het begin van een lang dienstverband bij de familie Luijten. “Als monteur heb ik 23 jaar particulieren en nieuwbouw gedaan”, vertelt Cor Lingen. “In die tijd heb ik zelfs nog een jaar of zeven samengewerkt met Patrick Luijten, de huidige directeur en zoon van Cees. Ik vond hem een leuke en talentvolle jongen, kon prima met hem door één deur.” Het genoegen was wederzijds, verzekert Patrick Luijten. “Cor heb ik ervaren als een geweldige leermeester én als een buitengewoon goed mens. Hij was altijd goed gehumeurd. Ik heb hem nooit boos gezien. En wat ik ook zo mooi aan hem vind en vind: hij is door en door betrouwbaar. Niet alleen voor zijn collega’s, maar ook in de richting van de klanten.” “Ach, weet je”, reageert Cor Lingen. “Eerlijk duurt het langst, hè. Ik heb bijvoorbeeld klanten nooit opgezadeld met extra kosten als dat niet nodig was. Het is enorm belangrijk dat je elkaar recht in de ogen kunt blijven kijken. Ik denk dat mijn instelling wel gewaardeerd werd.“

23 jaar na zijn indiensttreding bij Klimakon (de natuurlijke voorloper van Luijten) kwam Cees Luijten opnieuw bij Cor Lingen aan de deur. Ditmaal met het voorstel om de functie over te nemen van de afscheid nemende Hannes Krijgsman. “Zo kwam ik terecht in het calculeren, prefab-nieuwbouwprojecten en zelf prefab-maken in de werkplaats,” vertelt Cor Lingen. “Een mooie job die ik acht jaar heb vervuld. Vervolgens kwam ik terecht in de verkoop en opname voor de particuliere verwarmingstak van ons bedrijf. Ook daar voelde ik me als een vis in het water, zeker ook vanwege de sociale interactie met de klanten.

Daarnaast ben ik altijd bereid geweest om monteurs te helpen ingeval van problemen of zaken waar ze zelf niet meer uit kwamen. Eigenlijk doe ik niets liever dan dat: problemen oplossen, met mijn handen werken, in de techniek actief zijn. Dat blijft toch het mooiste hè.”
Dat Cor Lingen een kleine vijftig jaar bij hetzelfde bedrijf op de loonlijst stond, is wat hem betreft logisch. “Ik heb Klimakon en Luijten altijd als mijn ‘thuis’ gezien en dat doe ik nog. Je kunt er jezelf zijn en hebt te maken met een platte organisatie en een directie die zich in de dagelijkse praktijk niet boven het team plaatst. Het is hier gemoedelijk en gezellig. Bovendien kon ik me hier altijd blijven ontwikkelen in mijn vak.”

“Cor zien wij als een enorm belangrijke kracht binnen ons bedrijf”, zegt Patrick Luijten. “Hij is voor iedereen hier een voorbeeld op het gebied van collegialiteit, inzet, vriendelijkheid en vakmanschap. Je zou kunnen zeggen dat er een ‘Cor-norm’ bestaat in onze organisatie. Hij is één van onze cultuurbewakers én een geweldig ambassadeur. Alleen daarom al zijn we zo blij dat hij na zijn pensionering niet verloren gaat voor onze onderneming. Maar eerst gaan we een feestje vieren!”
“Ja”, grijnst Cor Lingen. “Op vrijdag de receptie, op zondag mijn officieel eerste pensioendag en op maandag weer terug op de zaak. Ik vind het wel; een mooi scenario zo. Want stoppen met werken? Nee, daar heb ik écht nog geen trek in.”