(0180) 66 41 41 info@luijtenverwarming.nl

Er is onmiskenbaar een klik tussen Patrick Luijten en Jan Dirk Stouten. En eigenlijk is dat ook niet zo vreemd. Beide runnen ze een bedrijf, houden ze van sport en zijn ze lid van de Businessclub van vv Lekkerkerk. Een interview met twee ‘self made-ondernemers’ die elkaar via vv Lekkerkerk hebben leren kennen.

Patrick Luijten is mededirecteur van Luijten Verwarming en Installatietechniek, een onderneming die hij twaalf jaar geleden oprichtte. Met het vak kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking. “In eerste instantie droomde ik er van om piloot te worden”, vertelt hij. “Maar helaas waren mijn ogen te slecht voor dat beroep. Zo kwam ik terecht in de in warmtetechniek gespecialiseerde zaak van mijn vader. Pa liet me van onder af beginnen en gaf me mee dat ik al mijn diploma’s moest behalen. Ik was dus allesbehalve ‘het zoontje van’, stond net als mijn collega’s met mijn poten in de modder en bij weer en wind mijn werk te doen als monteur.”

Jan Dirk Stouten herkent het verhaal. “Ook ik heb niets cadeau gekregen”, vertelt de directeur van JDS en mede-eigenaar/hoofdredacteur van magazine Friends in Business en de internetzender RUR (recht uit Rotterdam). “Op mijn 20e kwam ik na een tip bij RTV Rijnmond terecht. Een journalistieke achtergrond had ik geenszins, maar ik was wél bezeten van sport. Er waren zo’n 500 mensen geïnteresseerd in de functie van sportverslaggever, dus dichtte ik mezelf geen al te grote kans toe om de job te krijgen. Tot mijn blije verrassing bleek ik al snel doorgedrongen tot de laatste twaalf en werd ik uiteindelijk samen met Frank Vijg aangenomen door ‘Rijnmond-icoon’ én Lekkerkerker Hans van Vliet. Op 7 september 1990 maakte ik mijn radiodebuut met een verslag van de voetbalwedstrijd Fortuna Vlaardingen – TOGB. Eindstand 1-3. Mijn werk voor RTV Rijmond combineerde ik vijf jaar lang met een baan bij de gemeente Rotterdam. Daarna trad ik vast in dienst bij de zender. In 2016 nam ik afscheid. Ik wilde de bakens verzetten. Een gevoelskwestie. Het afscheid was mooi en groots. Ik kijk er met veel plezier op terug. Ik ben daarna verder gegaan met JDS. Ik presenteer bijeenkomsten, organiseer van alles en heb een heel leuk leven.”

Dat ‘altijd bezig’ zijn is ook van toepassing op Patrick Luijten, die samen met collega-directeur Martin Kaman zijn bedrijf ontwikkelde tot een vooraanstaande speler op het gebied van verwarming en installatietechniek. “Ondernemen is geweldig!”, stelt de Lekkerkerker glimlachend vast. “In mijn vak doen zich voortdurend nieuwe ontwikkelingen voor.

Nieuwe verwarmingstechnieken bijvoorbeeld. Bij nieuwbouw projecten is ‘gasloos’ de norm geworden. Dat was tien jaar geleden nog ondenkbaar. Wij gaan mee in die ontwikkeling, zitten overal bovenop en bevinden ons qua kennis zelfs in de voorste wagons van de trein. Natuurlijk: het is hard werken, maar je krijgt er ook veel voldoening voor terug. Samen met ons team zijn we er in geslaagd om een solide en mooi bedrijf neer te zetten.”

Patrick Luijten en Jan Dirk Stouten kennen elkaar inmiddels een kleine vijf jaar. Zo presenteerde Stouten de feestelijke bijeenkomst vanwege het tienjarig bestaan van Luijten Verwarmig en Installatietechniek in 2018. De eerste kennismaking echter dateert van een door Stouten gepresenteerde businessclubbijeenkomst in 2014. “Dat was sowieso een memorabele avond”, grijnst hij. “Al tijdens het voorgesprek met de sponsorcommissie viel me één lid extra op: Carola. Ik vond haar meteen erg leuk, maar kwam pas echt met haar in contact na afloop van mijn presentatie. We hebben toen aan de bar een paar uur zitten praten. Ik werd me toch een partij verliefd, ha ha! Korte tijd later spraken we samen af in Het Zalmhuys. Sindsdien hebben we een relatie. In de slipstream daarvan leerde ik ook de voetbalclub en het dorp Lekkerkerk beter kennen. Bij beide voel ik me echt thuis.”

Patrick Luijten voetbalde zelfs ooit bij de zwart-witten. “Van mijn 12e tot mijn 16e”, gaat hij terug in de tijd. “Een geweldige speler was ik zeker niet en eerlijk gezegd vond ik volleybal leuker. Ik kwam bij VC Lekkerkerk in een vriendenteam terecht. Mooie tijd was dat. Tegenwoordig tennis ik hier op het dorp. En raadt eens wie ik daar regelmatig tegen kom: Jan Dirk Stouten! En deze zomer in Italië hebben we elkaar ook gezien. We zaten allebei in de buurt van Trento en dat ‘toeval’ wilden we uiteraard samen vieren. Vooral de wijnavond was erg gezellig, ha ha!”