(0180) 66 41 41 info@luijtenverwarming.nl

Er is de voorbije maanden hard gewerkt in en aan het bedrijfspand van Luijten Verwarming en Installatietechniek in Lekkerkerk. Met resultaat: het pand is nu zo goed als energieneutraal.

“Beroepsmatig zijn we dagelijks bezig met het toepassen van duurzame verwarmings- en installatietechniek voor onze klanten en opdrachtgevers”, vertelt directeur Patrick Luijten. “De ontwikkelingen op dat vlak gaan snel en wij spelen daar op in met maatwerk. We realiseerden ons ook dat we als innovatief bedrijf ook binnen onze eigen pand stappen in de goede richting moesten zetten. We betrokken dit uit 2007 daterende gebouw in 2018 en hoefden destijds het pand alleen maar schoon te maken en in te richten om te kunnen draaien. Toen we eenmaal gesetteld waren kwam er een volgende fase: we wilden het pand verduurzamen en voorzien in onze eigen energiebehoefte. Met de plaatsing van 138 zonnepanelen op het dak voorzien we in onze eigen stroomvoorziening. Ook worden er twee warmtepompen mee aangestuurd. Daarnaast hebben we een warmte-terugwin-installatie gemonteerd om op een energiezuinige wijze een optimale ventilatie van het gebouw te realiseren. Stap drie was het plaatsen van led-verlichting in ons bedrijfspand. Dat deel van project is bijna klaar. Tachtig procent van de oude verlichting is inmiddels vervangen door een duurzame variant”.

Luijten streeft er naar om een ‘0’ op de meter te creëren. “Daarmee zijn we goed op weg, want we laten nú al een verbruiksreductie van 80 procent noteren”, stelt Patrick Luijten verheugd vast. “Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. We verdienen nú al ruim duizend euro per maand aan energiekosten terug”. Kortom: er is sprake van een investering die zich letterlijk en figuurlijk uitbetaald!

“Het is de bedoeling dat alle medewerkers inzicht krijgen in energieverbruik en opbrengst.