(0180) 66 41 41 info@luijtenverwarming.nl

Nieuws

Nieuws uit de branche en van de werkvloer.
Cor de Bruin knokt zicht terug.

Cock de Bruin mag dan al wel een aantal jaren met pensioen zijn, zijn band met Luijten is nog altijd groot.

“Ik werd in 1978 door Kees Luijten, de vader van huidig Luijten-directeur Patrick Luijten, gevraagd om als loodgieter voor zijn bedrijf te komen werken”, gaat Cock de Bruijn (69) tweeëndertig jaar terug in de tijd. “Een jaar eerder hd ik al eens gesolliciteerd, maar toen ging de baan naar…. mijn broer. Hij was ’s ochtends wezen praten, ik ’s middags. Ze namen hem aan, maar schijnbaar hadden ze mijn naam toch in een of andere kaartenbak bewaard. Op een zaterdagavond stond Kees Luijten ineens op de stoep met de vraag ‘heb je zin om alsnog bij ons te komen werken?’ Dat had ik! Nooit een seconde spijt van gehad. Ik heb in die ruim dertig jaar van alles meegemaakt. Vooral mooie dingen en kameraadschap onderling. Ik heb de huidige directeur Patrick en zijn broer Ronnie zien opgroeien en ben later met ze gaan werken. Het bedrijf voelde en voelt als familie. Al vrij snel na mijn pensionering werd me door Martin Kaman (directeur Luijten Installatietechniek, red.) gevraagd of ik nog wat dagdelen per week prefab-klusjes wilde doen in de werkplaats. Dat leek me wel wat. Na overleg met mijn vrouw Annie ben ik er in gestapt. Dat beviel uitstekend.”

Een aneurysma echter zette het leven van Cock en Annie de Bruin de voorbije zomer totaal op zijn kop. “Ik zat op de camping in Ulvenhout toen ik plotsklaps enorme last van mijn rug kreeg, een pijn die uitstraalde naar mijn liezen. Ik kon van het ene op het andere moment niets meer. De ambulance kwam en ik werd vervoerd naar het ziekenhuis. Daar constateerde men een bloedvatverwijding van 12 centimeter. Direct opereren was noodzakelijk. Ik bleek in acuut levensgevaar. Toen ik was bijgekomen zei de arts: het goede nieuws is dat u het overleefd hebt, het slecht dat u door de operatie een dwarslaesie hebt opgelopen. Met andere worden: ik moest de rest van mijn leven in een rolstoel doorbrengen. Dat was een zware klap die ik te verwerken kreeg. Een mededeling ook met veel consequenties. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn vrouw. Inmiddels zit ik in de laatste fase van mijn revalidatie en heb ik de knop omgezet. Ik ga niet verder somberen over wat ik niet meer kan maar juist kijken wat er nog wél mogelijk is. Eén van die dingen is een terugkeer naar Luijten. Het lijkt me fijn om daar weer wat te gaan doen en ik heb van de mensen daar begrepen dat ze er net zo in staan. Dat bedoel ik met dat ‘familiegevoel hè! Voor mij is het prettig om straks weer wat om handen te hebben én deel uit te maken van het team. Gewoon tussen de jongens. Van nut zijn. Ik kijk er naar uit.”

{feb-20}

Met pensioen? Cor Lingen moet er niet aan dénken!

Met pensioen over drie jaar? Cor Lingen (64) moet er niet aan denken. “Als mijn gezondheid het toelaat blijf ik gewoon doen wat ik al 44 jaar met veel plezier doe: werken bij Luijten!”

Zijn loopbaan bij het Lekkerkerkse bedrijf laat zich precies in tweeën knippen. “De eerste 22 jaar werkte ik als cv-monteur, de laatste 22 als bedrijfsleider/werkvoorbereider”, glimlacht Lingen. “Ik weet nog goed hoe ik als begin twintiger bij de zaak kwam. Ik had er toen vier jaar bij de scheepswerf van Boele Bolnes opzitten. Daar was ik machinebankwerker. Het was Joop Schouten die mij wees op dat Klimakon (de voorloper van Luijten, red.) medewerkers kon gebruiken. Ik besloot te solliciteren en werd aangenomen door toenmalig eigenaar/directeur Cees Luijten. Het vak van cv-monteur leerde ik vooral in de praktijk van ervaren collega’s. Ik heb het altijd een mooi beroep gevonden. Eind jaren negentig echter kwam ik op kantoor terecht. Hannes Krijgsman ging weg en Cees Luijten vroeg mij om diens functie over te nemen. Ik was aanvankelijk best huiverig, want ik had altijd met mijn handen gewerkt. Ik slaagde er in echter in om me mijn nieuwe baan snel eigen te maken.

Het mooie is dat ik mijn tijd als cv-monteur nog niet vergeten ben en ook de kennis en vaardigheden nog bezit. De monteurs weten dat. ‘Effe Cor bellen’ is hier een gevleugeld begrip, ha ha!” Enneh… als het nodig is kruip ik nog net zo gemakkelijk onder de vloer als in mijn jongere jaren!

Naast zijn werk bij Luijten brengt Cor Lingen zijn vrije tijd graag door met biljarten. “Drie à vier keer per week ben ik ’s avonds aan de tafel te vinden”, vertelt hij.

“Ik speel competitie en doe mee aan persoonlijke kampioenschappen in alle spelsoorten. Een mooie hobby”.
Verder geniet ik erg van onze kleindochter Fenna en wandel ik graag met de hond. Mijn werk bij Luijten behoort eveneens tot mijn favoriete bezigheden! Dat heeft zeker óók met de sfeer binnen het bedrijf te maken. Die is ongekend goed. Het is hier één grote familie. We hebben allemaal veel voor elkaar over en dat voelt gewoon prettig. Kijk maar eens naar het aantal ziekmeldingen: dat is vrijwel nihil. Me dunkt zegt dat alles over de sfeer. Vandaar dat ik er niet aan moet denken om ooit met ‘pensioen’ te gaan, ha ha!”

{jan-20}

Met z’n drieën tachtig jaar ervaring

Cees van Kesteren, Martin Bouman en Frans Goudriaan werden onlangs door Luijten Installatietechniek BV in het zonnetje gezet. Bij elkaar opgeteld zijn ze tachtig jaar in dienst bij het Lekkerkerkse bedrijf.

Projectleider installatietechniek Cees van Kesteren en loodgieter/monteur Martin Bouman hebben er de meeste ‘vlieguren’ opzitten. Beide vieren hun dertigjarig jubileum. Frans Goudriaan – net als Van Kesteren projectleider- geldt als het jonkie van het trio: hij staat inmiddels twintig jaar op de loonlijst.

“Ik kan me nog goed herinneren hoe ik hier binnen kwam”, gaat Martin Bouman (48) terug in de tijd. “Mijn eerste klus was een project in Rhoon. Daar moesten ‘100-zoveel’ woningen worden geïnstalleerd. Ik draaide mee onder de vleugels van Cees. Dat was wat hoor. Ik kwam net van de LTS af en mocht meteen aan de bak. Mijn vooropleiding gecombineerd met de adviezen van Cees en andere collega’s zorgden er voor dat ik al snel goed kon werken en me tot vakman kon ontwikkelen.”

Cees van Kesteren (54) hoort het verhaal van zijn collega-jubilaris met plezier aan. “Ik haal die beginjaren nog zó voor de geest”, glimlacht de Lekkerkerker. “Ik was destijds ook nieuw bij het bedrijf, maar had al wel enige jaren werkervaring bij een soortgelijke onderneming. Dat stapte gemakkelijker binnen. De eerste jaren heb ik veel samen gewerkt met Patrick Luijten, de huidige directeur. In een later stadium van mijn loopbaan werd ik projectleider, een baan waarvoor ik zowel op kantoor als op de bouwplaats te vinden ben. Dat ‘brede’ én de afwisseling bevallen me prima.” Frans Goudriaan denkt er exact hetzelfde over. “Dit vak is heel divers”, zegt hij. “De ene keer ben je op de zaak dingen aan het uitdenken of uittekenen, om vervolgens aan te schuiven bij een aannemer of een klant. Daarnaast staat ons vak in technische zin nooit stil. Er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen die het waard zijn om in de gaten te houden.”

Dat ze alle drie met plezier naar hun werk gaan, staat vast. “Dat heeft te maken met mijn liefde voor het vak én met het feit dat ik binnen het bedrijf andere mensen mag opleiden”, aldus Martin Bouman. “Je haalt me de woorden uit de mond, Martin!”, grijnst Cees van Kesteren. “Er is niks mooiers dan je kennis over te dragen op die jonge gasten! Daarnaast geniet ik van de werksfeer bij Luijten. Die is top! Het feit dat er zoveel mensen al vele jaren werken, zegt genoeg. De kracht van ons bedrijf zit hem zeker ook in de manier hoe we hier met elkaar omgaan. Er heerst een veilig werkklimaat en iedereen is hier even veel ‘waard’. We vormen, zo zie ik het, één grote familie! Ik blijf daar graag nog een goed aantal jaren deel van uitmaken.” Martin Bouman en Frans Goudriaan knikken. Zij ook!

{dec-19}

Voor informatie belt u

(0180) 66 41 41