(0180) 66 41 41 info@luijtenverwarming.nl

Nieuws

Nieuws uit de branche en van de werkvloer.

Luijten Omloop van de Krimpenerwaard

11 juni gaat het gebeuren!

Een prachtig evenement voor iedereen: dat is de Luijten Omloop van de Krimpenerwaard. Op zaterdag 11 juni kan iedereen de fiets, e-bike, mountainbike of racefiets uit de schuur trekken voor prachtige tochten over 40, 100 en 160 kilometer.

“Het belooft een prachtige dag te worden”, zegt Patrick Luijten, directeur van Luijten. “Toerfietsen is sowieso populair en het leek ons leuk om ‘De Omloop’ in ere te herstellen. In vroeger dagen was het een aansprekende wielerkoers dwars door de Krimpenerwaard. Wij maken er dit keer een toertocht van voor iedereen met een fiets, toerfiets, e-bike, racefiets of mountainbike. Er is voort ieder wat wils. De 40 km door de Krimpenerwaard is bij uitstek geschikt voor mensen op een gewone fiets en het hele gezin. Daarnaast bieden we langere versies aan van respectievelijk 100 en 160 kilometer. Die ritten voeren de deelnemers zelfs door de Lopikerwaard en het gebied rond de Reeuwijkse Plassen!”

Met de Luijten Omloop van de Krimpenerwaard wil het in Lekkerkerk gevestigde bedrijf Luijten niet alleen de fietslustige liefhebber uit de regio een leuke dag bieden (met start en finish voor het bedrijfspand aan de Verlengde Liijtenstraat 4 op Bedrijventerrein Lekkerkerk), ook nodigt men relaties en klanten uit om mee te rijden en te genieten van de gezellige ambiance en de mooie natuur onderweg. “In de installatiebranche waarbinnen wij actief zijn worden vaker dit soort sportieve fietsevents georganiseerd”, weet Patrick Luijten. “Daar wordt enthousiast aan deelgenomen. Het leuke ervan is dat je lekker sportief bezig bent en elkaar in een informele sfeer treft. Een gezellig sociaal gebeuren dus. Wij gaan er van uit dat we ook vanuit onze klanten- en relatiekring veel deelnemers mogen begroeten.”

Meedoen aan de Luijten Omloop van de Krimpenerwaard kost 15 euro per persoon. Het gehele inschrijfgeld komt ten goede aan Giro 555, dat daarmee de mensen die lijden onder het conflict in Oekraïne van hulp en ondersteuning voorziet. “Alleen daarom al hopen we op veel deelnemers”, zegt Patrick Luijten. Op de website www.omloopvandekrimpenerwaard.nl is alle informatie te vinden over het evenement van 11 juni. De site heeft ook een inschrijfformulier. Voor alle deelnemers ligt er na afloop een fraaie herinneringsmedaille klaar. Onderweg krijgt iedereen een versnapering. En na afloop kan gezellig worden nagepraat onder het genot van wat lekkers. “Het wordt kortom een topdag”, verwacht Patrick Luijten. “We gaan er iets heel moois van maken!”

{ 04 / 2022 }

Luijten Voetbalfestival: feest voor alle jeugd!

Een voetbalfeest voor alle jeugd van 5 tot en met 16 jaar; dat is het Luijten Voetbalfestival! Op zaterdag 16 april 2022 vindt het evenement plaats en nog leuker: meedoen is gratis, óók als je geen lid bent van vv Lekkerkerk!

De altijd actieve jeugdcommissie van voetbalvereniging Lekkerkerk heeft alles uit de kast gehaald om er een mooie dag van te maken op 16 april. De deelnemers kunnen zich uitleven op een heleboel gave voetbalonderdelen zoals: Voetbalgoal, Stift Cornervlag, Voetbalcurling, Voetbalbowling, Voetbalsjoelen, Sportboarding, Speedbal, Springkussen en Pannakooi. Na afloop krijgt iedere deelnemer een mooie vv Lekkerkerk goodiebag. Aanmelden kan tot 12 april via de volgende link:

https://www.vvlekkerkerk.nl/921/luijten-voetbalfestival

Nieuw dit jaar is de naamverbintenis van Luijten aan het jeugdvoetbalspektakel. “We werden dit voorjaar benaderd door Fred Alblas van de sponsorcommissie van vv Lekkerkerk met de vraag of we het Voetbalfestival wilden ondersteunen”, vertelt directeur Patrick Luijten. “Dat doen we met veel plezier! Wij vinden het belangrijk dat de jeugd lekker kan bewegen en plezier beleeft aan sport. Bovendien onderhouden we al vele tientallen jaren een warme band met de vereniging. Mijn vader heeft hier lang gevoetbald en was als sponsor actief. Mijn eigen voetbalcarrière duurde kort, maar ik heb wel altijd het contact met vv Lekkerkerk gehouden. Zo zijn we met Luijten enthousiast lid van de businessclub en shirtsponsor van Zondag 1.”

“Wij op onze beurt zijn erg blij met de aanwezigheid van Luijten binnen onze club”, zegt Fred Alblas. “Toen vanuit de jeugdcommissie de vraag kwam inzake sponsoring van het Voetbalfestival, heb ik namens de sponsorcommissie contact gezocht met Patrick. Geweldig dat hij het evenement wil sponsoren. Dat maakt het voor de jeugdcommissie mogelijk om het voetbalfeest nog net even leuker en mooier aan te kleden. De belangstelling voor de dag loopt uitstekend. Het belooft gezellig druk te worden. Voor kinderen die nog graag mee willen doen, maar zich nog niet hebben opgegeven, is er goed nieuws: we hebben nog wat plekken over. Gauw aanmelden dus om verzekerd te zij van een topdag bij vv Lekkerkerk!”

{ 04 / 2022 }

Kok Verkerk: ‘meester-opleider’ met een speciale Luijten-band

Liefde voor het vak, liefde voor de leerlingen

Op het vlak van installatietechniek geldt Kok Verkerk voor heel wat medewerkers van Luijten als de ‘meesteropleider’. Ruim 35 jaar werkte de 67-jarige Capellenaar als docent op LTS De Brug/Comenius College in zijn woonplaats.

“Ik heb heel wat jongens in de klas gehad die later als vakman bij Luijten aan de slag zijn gegaan en daar nog steeds werken,”, glimlacht de inmiddels van zijn pensioen genietende oud-leraar.

Kok Verkerk werd in Stolwijk geboren en verliet op zijn 14 e de schoolbanken van de LTS in Gouda om als leerling-loodgieter bij een aannemingsbedrijf in Bergambacht te gaan werken.. “Daar heb ik de beginselen van het vak geleerd”, blikt hij terug. “Vervolgens fungeerde ik bij een andere onderneming een half jaar als bijrijder, om daarna terug te keren in het loodgieters vak. Ik kwam te werken bij Van Staveren in Stolwijk. Dat heb ik tot na mijn militaire diensttijd gedaan. Ondertussen had ik verkering gekregen en kwam ik met mijn meisje in Capelle aan den IJssel te wonen. Ik veranderde toen ook van baan en ging aan de slag bij Norder in Krimpen aan de Lek. Ook daar was ik loodgieter, net als in mijn daaropvolgende baan bij Van Wijngaarden in Nieuwerkerk aan den IJssel. En toen gebeurde er iets bijzonders: ik werd gevraagd om op LTS De Brug te komen werken als praktijkdocent Installatietechniek. Mijn schoonvader was daar bestuurslid en mijn vrouw had daar tot en met 1980 gewerkt op de administratie. De school zag in mij een geschikte persoon om de leerlingen het installatievak te leren. Ik ging de uitdaging aan, zonder onderwijservaring en zonder enig diploma. In de jaren die daarop volgden maakte ik op beide vlakken een inhaalslag.”

Kok Verkerk bleek een natuurtalent. De leerlingen hingen aan zijn lippen en deden veel kennis op inzake loodgieterij en verwarming. Ook was er veel aandacht voor normen en waarden en er heerste op De Brug een behoorlijk strakke discipline. Kok Verkerk beschikte in het gebouw over een theoriegedeelte én een ruim en uitstekend geoutilleerd praktijklokaal. “De leerlingen konden met de beste materialen en de beste machines werken”, vertelt hij. “En na een verbouwing werd dat nóg beter. Ik bouwde al snel aan een goede relatie met een aantal bedrijven in de installatiesector, waaronder Luijten. Voor ieder van die zeven/acht bedrijven leverde ik jongens af die aan het eind van hun opleiding de bagage hadden om daar probleemloos aan de slag te gaan. Doordat ik zowel de ondernemingen als de leerlingen goed kende, was ‘maatwerk’ mogelijk. Een mooi voorbeeld daarvan is Wim Boom, één van mijn eerste leerlingen en nu al tientallen jaren een gewaardeerd vakman als cv-monteur van Luijten. En zoals Wim zijn er nog veel meer!”

Het technisch onderwijs zoals dat destijds gegeven werd op De Brug sloot perfect aan bij de talenten van de leerlingen en de behoefte van het bedrijfsleven. In dat ‘ideaalplaatje’ kwam door nieuw onderwijsbeleid vanuit Den Haag verandering. “En dat heeft allerminst tot verbetering geleid”, aldus Kok Verkerk. “Ik heb de overgang van Installatietechniek naar Pie onder protest moeten ondergaan, Het onderwijs in een ambachtelijk vak ging daardoor finaal naar de knoppen. De leerlingen werden in grote groepen in een ‘kippenhok’ geplaatst en vakinhoudelijk moest je als docent terug van 100 naar 30 procent. Het was drie keer niets. Iedereen die vakinhoudelijk betrokken was bij zijn werk, kwam niet aan z’n trekken.

In die  situatie is anno 2021 nog niets veranderd. Ik vind het een drama. Het zou mooi zijn als de boel alsnog een nieuwe impuls zou krijgen, maar ik zie het eerlijk gezegd niet gebeuren” Kok Verkerk, die nog altijd actief is als praktijkbegeleider Installatietechniek en in die hoedanigheid regelmatig met Luijten in contact staat, is blij dat bij het Lekkerkerks bedrijf nog wél volop ruimte wordt gecreëerd om jonge mensen op te leiden tot vakman in installatie- en verwarmingstechniek. “Ik begreep van de directie dat er zelfs serieuze plannen zijn om een eigen ‘academie’ op te richten die jongens en meisjes die graag met hun handen werken de kans geeft, om zich volop te ontwikkelen tot vaklieden. Daar kun je alleen maar vóór zijn! Talent moet de gelegenheid hebben tot wasdom te komen. Met die overtuiging heb ik zo’n 35 jaar voor de klas gestaan en zo voel ik het nog steeds. Uit liefde voor dit mooie vak en uit liefde voor de leerlingen. Mocht die academy er komen dan wil ik best meedenken.

Martijn van den Berg: Genieten van werk en sport

Hij is al bijna  25 jaar ‘bij de zaak’, Luijten-projectleider Martijn van den Berg uit Capelle aan den IJssel. En vervelen doet zijn werk hem nog steeds niet. “De variatie en de collegialiteit maken het mooi”, zegt hij. “De ene keer zit je op kantoor, dan weer loop je tussen de jongens op een bouwplaats. Het is zó afwisselend.”

Martijn van den Berg raakte op advies van zijn vader in het loodgietersvak terecht. “Ik was 16, klaar met de middelbare school en zocht naar een goed vervolg”, vertelt hij. “Ik was opgeleid tot metaalbewerker maar besloot toch een ander technisch beroep te kiezen en ging de opleidingen tot tweede en eerste monteur en technisch installateur volgen. Nooit spijt van gehad. En belangrijke factor daar in is dat ik werk bij een prettig bedrijf met fijne vakmensen om me heen en veel gezelligheid. Op vrijdagmiddag ben ik altijd nog even op de zaak om daar de week af te sluiten met mijn collega’s. Ik ben blij dat dat weer kan ‘na corona’. Even bijkletsen onder het genot van een drankje ; ik vind het mooi.”

In zijn vrije tijd houdt Martijn van den Berg (40) zich graag bezig met zijn sportieve hobby’s: boksen, jiu jitsu, zwemmen en golf. En in het weekend gaat een ‘housefeestje’ er prima in. “Heerlijk man, lekker sporten en genieten.

Dubbel jubileum bij Luijten

Lekkerkerk – Lovende woorden, bloemen, een prettig gevulde envelop, een feestelijk diner; het Lekkerkerkse bedrijf Luijten laat het 25-jarig jubileum van Oskar Hartsuiker en de 20-jarige trouw van diens collega Arjan van der Hoog niet ongemerkt voorbij gaan. Logisch, want de onderneming is blij met deze twee vriendelijke vakmensen.

Oskar Hartsuiker kwam in 1996 na een succesvol verlopen stage bij het installatiebedrijf te werken. “Ik herinner me nog goed mijn eerste project: een aantal nieuwbouwwoningen in de Capelse wijk s’ Gravenland”, vertelt hij. “Ik mocht meelopen en leerde meteen al veel van mijn collega’s. Vervolgens ben ik in de loop der tijd allerlei vakopleidingen gaan volgen en behaalde ik mijn monteursdiploma’s in de installatietechniek. Ik werk nu al jaren in zowel particulier werk als nieuwbouw en heb verder een specialisme in zinkwerk. Dat laatste leverde me de bijnaam ‘Zinkmeister’ op, ha ha! Het mooiste van mijn werk? De afwisseling!”

Arjan van der Hoog wist als kind één ding zeker: hij zou niet, net als zijn vader, loodgieter worden! “Ik ging als tiener wel eens mee helpen op zijn werk, maar dacht in die tijd eerder aan een kantoorfunctie dan aan het installatievak. Het liep evenwel anders. Ik mocht als ‘hulpje’ van de ervaren monteur Jan van der Velden mee naar een klus in Rotterdam en kreeg er al snel aardigheid in. Ik bleek het vak mooi te vinden en trad in 2001 in dienst. Vanaf dat moment ben ik specifieke opleidingen gaan volgen en behaalde ik mijn installatiemonteursdiploma’s. Tja, en nu werk ik hier alweer twintig jaar. Dat zegt wel iets over hoe goed het me bij Luijten bevalt, hè! Over het algemeen heb ik het prima naar mijn zin hier. Het werk is interessant, de sfeer is goed en het werk is in de buurt. Waar ik het meeste van geniet? Als iets moois gemaakt heb en naar het resultaat kijk. Dat geeft elke keer voldoening.”

Oskar Hartsuiker denkt er precies hetzelfde over. “Dat vind ik óók het leukste aan mijn werk”, zegt hij met een grote glimlach. “Daarnaast vind ik Luijten een fijn bedrijf om voor te werken. Eigenlijk is het hier één grote familie. Er heerst hier een open en veilige sfeer waarbij niemand meer is dan een ander en wederzijds respect heerst. Dat werkt lekker hoor! Al 25 jaar!”

De directieleden Patrick Luijten en Martin Kamen op hun beurt zijn blij met de trouw en het vakmanschap van Oskar Hartsuiker en Arjan van der Hoog. “Echte vakmensen zijn het”, stelt Martin Kaman vast. “Geen klus is hen teveel. Daarnaast zijn ze beide vriendelijke ambassadeurs van ons bedrijf.” “Helemaal mee eens!”, voegt Patrick Luijten daar aan toe. “Oskar en Arjan hopen we nog lang voor ons bedrijf te behouden. Wat ons betreft is dit niet het laatste jubileum dat we met hen vieren, ha ha!

Nieuw bij Luijten: Patrick van der Vlist 

We hebben er een nieuwe medewerker bij: Patrick van der Vlist. De 26-jarige inwoner van. Krimpen aan den IJssel is per 1 oktober jongstleden bij Luijten aan de slag gegaan als projectleider met als extra specialiteit ‘duurzaamheid’.

“Ik heb enorm veel zin in deze baan”, steekt Patrick van der Vlist zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Vandaar dat ik een fijne job bij Unica als projectleider ervoor heb opgezegd. Het afgelopen voorjaar werd ik door Luijten benaderd met de vraag of ik voor het bedrijf wilde komen werken. Dat was al eens eerder gebeurd, maar destijds was ik net bij Unica begonnen en was de tijd dus nog niet rijp. Ik besloot ditmaal wél op de uitnodiging in te gaan en raakte tijdens de gesprekken met de directieleden Martin Kaman en Patrick Luijten steeds enthousiaster. Ik ben aangetrokken als projectleider ‘installatiebreed’, maar ga me vooral bezighouden met de discipline ‘verwarming’. Daarnaast is het de bedoeling dat ik op het vlak van opleidingen actie onderneem en leerlingen ga begeleiden. Dat alles spreekt me zeer aan. Net zoals ik het als een uitdaging zie om me met duurzaamheid bezig te houden, want daar ligt op het vlak van verwarmen en koelen een interessante toekomst in het   verschiet. Nieuwbouwprojecten worden gasloos gebouwd, in bestaande bouw zijn het nog veelal cv-ketels waar gebruik van wordt gemaakt. Maar ook daar liggen soms mogelijkheden om te verduurzamen. Als modern installatiebedrijf speelt Luijten volop in op de actuele situatie én nieuwe ontwikkelingen. Ik mag daar deel van uitmaken. Doe ik graag!”

Helemaal onbekend met ‘de Luijten-familie’ is Patrick van der Vlist overigens niet. “Ik was hier tot een jaar of vijf geleden actief onder de noemer werken-leren in de installatietak van de onderneming”, vertelt hij. “Veel collega’s die ik nu tref, werkten toen ook al voor het bedrijf. Het is leuk om ze nu weer te zien en met ze samen te werken. Kortom: ik voel me bij Luijten erg op mijn plaats!”

{ 11 / 2021 }

Nieuwe certificering voor Luijten 

Luijten is sinds kort in het bezit van een nieuwe certificering. Namens ons bedrijf oogstte Frans Goudriaan het Bewijs van vakbekwaamheid in Ontwerp en Realisatie Bovengronds (C). 

“Het was een pittige driedaagse cursus met aansluitend een zwaar examen”, stelt onze projectleider vast. “De intensiteit zat hem vooral in de hoeveelheid leerstof, maar ik bracht het er goed van af en heb de certificering nu binnen. Geeft een goed gevoel.” 

Met de certificering op zak is Luijten nu bevoegd om binnen gestapelde bouw meerdere installaties op één bronsysteem aan te sluiten. “Dat is complexer dan het individueel aansluiten van systemen”, weet Frans Goudriaan. “Dus is er een aparte certificering voor nodig in het kader van BRLK 6000-21. Ik ga me nu nog verder specialiseren via Scope 4 en 5. Om dat te mogen doen was dit diploma nodig. Wanneer Luijten in november van dit jaar een audit ondergaat afgenomen door Kiwa voor hercertificering, willen we Scope 4 en 5 in ons bezit hebben en door te gaan voor Scope 6.”

“Onze ambities op dit vlak hebben alles te maken met onze keuze om totaal up to date te zijnen elke klantvraag compleet te kunnen invullen met vakwerk op het hoogste niveau. Het behalen van certificeringen zorgt ervoor dat we nu en in de toekomst gesteld staan.”

{ 10 / 2021 }

Aan het werk bij ESSO De Boezem: drie nieuwe wasboxen

ESSO-pompstation De Boezem in Lekkerkerk ondergaat een aantrekkelijke uitbreiding met liefst drie wasboxen met elk een inrijhoogte van 3 meter 25 en daardoor ook geschikt voor bijvoorbeeld bedrijfsbusjes. Luijten werkt mee aan het nieuwbouwproject.

Arie Verwoerd, eigenaar van ESSO De Boezem liep al een tijd rond met de ambitie om wasboxen te realiseren op zijn terrein. “Die ruimte is nu ontstaan doordat we de LPG-tank hebben laten weghalen”, vertelt de Lekkerkerkse ondernemer. “Daardoor is plaats ontstaan voor drie ruime wasboxen én de bijbehorende technische ruimte. We hopen over een week of zes klaar te zijn met het project en veel mensen een plezier te doen met deze nieuwe faciliteiten.”

ESSO De Boezem, dat al beschikte over een wasstraat, heeft voor de bouw van de nieuwe wasboxen lokale bedrijven in de arm genomen. Boele & Rietveld, Broere, OK Timmerwerken, GOOS Reclamebureau en Luijten werken er aan mee. “Een bewuste keuze voor vakmanschap dicht bij huis”, stelt Arie Verwoerd vast.

“De rol van Luijten in het geheel bestaat onder meer uit het aanleggen van riolering, gas en water, het plaatsen van de installatie én het realiseren van vloerverwarming”, vertelt Cor Lingen namens ons bedrijf. “Een mooi project. ‘Lekkerkerk’en de Krimpenerwaard krijgen er straks een geweldige aanwinst bij. Wij wensen ESSO De Boezem er heel veel plezier mee!”

{ 09 / 2021 }

Luijten helpt bedrijven en scholen aan een gezond binnenklimaat

Lang leve duurzame frisse lucht!

Veel kantoren, schoolgebouwen en andere panden waar relatief veel mensen samen komen, hebben een soms schrikbarend ongezond binnenklimaat. Reden voor Luijten Verwarming en Luijten Installatietechniek uit Lekkerkerk om hun kennis te delen en met rendabele en duurzame oplossingen te komen.

“Mede vanwege de corona-zorgen is ‘goede ventilatie’ een onderwerp dat steeds prominenter aandacht krijgt,”, zegt Martin Kaman, samen met Patrick Luijten het directieduo van Luijten. “Logisch, want frisse lucht is één van de manieren om het risico om besmetting met een virus te reduceren. Dát gegeven én de ambitie om duurzaam te ondernemen bracht ons ertoe om ons eigen gebouw onder meer te voorzien van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Deze en andere maatregelen hebben ervoor gezorgd dat het binnenklimaat in het pand geoptimaliseerd is én de energiekosten behoorlijk zijn afgenomen.”

“Wij zijn er zo tevreden over dat we ook andere bedrijven en organisaties kunnen aanbevelen om ventilatiesystemen met warmteterugwinning te benutten,”, vult Patrick Luijten aan. “Plaatsing ervan is zowel mogelijk in bestaande bouw als nieuwbouw van bijvoorbeeld kantoorpanden, scholen, kerken, sporthallen en horecazaken. Met de plaatsing van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) zorg je er voor dat iedereen zich comfortabel en veilig voelt in het pand, beter kan presteren en het ziekteverzuim reduceert. Bovendien bespaar je behoorlijk op stookkosten en voldoet je aan het actuele Bouwbesluit.”

Een WTW-systeem is een gesloten systeem, bestaande uit units met elk twee ventilatoren en een warmtewisselaar. “In een pand plaatsen we een aantal toe- en afvoerroosters,”, legt Martin Kaman uit. “Deze zuigen de  gebruikte lucht uit het gebouw en voeren deze af via de warmtewisselaar in de WTW unit. De inkomende lucht van buiten wordt eveneens  langs de warmtewisselaar geleid en hier opgewarmd, om vervolgens via de luchtkanalen in het gebouw geblazen te worden. De uitgaande en inkomende luchtstromen (schoon en vuil) komen tijdens dit proces niet in contact met elkaar.

Bij zomerse temperaturen is het uiteraard niet gewenst dat de lucht wordt opgewarmd. In zulke situaties wordt de warmtewisselaar automatisch uitgezet. De ventilatoren blijven dan gewoon hun werk doen en het pand voorzien van verse lucht. De inkomende lucht wordt dan alleen niet meer opgewarmd.”

Patrick Luijten: “Door een ventilatiesysteem met WTW te gebruiken gaat geen kostbare warmte meer verloren bij het ventileren. De koude buitenlucht wordt nagenoeg gratis voorverwarmd (tot ongeveer 18 graden Celsius) dat betekent een grote besparing op de stookkosten. Prettig is ook dat je met dit systeem behaaglijke temperaturen in de ‘koude’ maanden creëert en bent verlost van ongecontroleerde koude luchtstromen, zoals bij een standaard ventilatiesysteem of geopende ramen. Een groot misverstand bij WTW is dat mensen denken dat ramen niet meer geopend mogen worden. Het is aan de gebruiker om te bepalen wat hij/zij het prettigst vindt. Maar misschien wel het allerbelangrijkste is dat toepassing van een ventilatiesysteem met WTW voor een gezond binnenklimaat zorgt.  Doordat de lucht voortdurend wordt ververst, blijven eventueel aanwezige virussen en fijnstof niet in een ruimte ‘hangen’ en voelen mensen met bijvoorbeeld een pollenallergie (afhankelijk van het filter dat men kiest) zich comfortabel. Je ziet het: er is écht iets te doen aan gebouwen waarvan mensen hoofdpijn krijgen. Wij hebben de oplossing. Duurzaam én economisch aantrekkelijk!” 

{ 06 / 2021 }

Erkenning van Rijkswaterstaat

Luijten is weer een certificering rijker! Onlangs kende het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ons bedrijf een beschikking toe waarin we officieel erkend worden voor wat betreft het ontwerpen, installeren en beheren/onderhouden van het bovengrondse deel van bodemenergiesytemen.

“Een erkenning die volgt op onze KIWA-certificering”, vertelt Frans Goudriaan namens Luijten. “Uiteraard zijn we blij met deze status. In de eerste plaats omdat de overheid nu weet dat Luijten gecertificeerd is. Ook aannemers kunnen nu via ‘Rijkswaterstaat’ zien dat we aan alle eisen voldoen op het gebied van het ontwerp, installeren en onderhouden van grondgebonden warmtepompsystemen. Certificeringen als BRL 6021 en BVC 11.000 worden steeds belangrijker. Ze maken opdrachtgevers een en te meer duidelijk dat Luijten aan alle kwalificaties voldoet en dus een zeer betrouwbare partner is.”

De eerste certificeringen op het gebied van bodemenergiesystemen oogstte Luijten in 2019. De erkenning door het Ministerie vervolmaakt de reeks.

{ 05 / 2021 }

Luijten cash-back cheque voor Kim Kapteijn

Een mooie cashback-cheque ter waarde van 500 euro én bloemen; Kim Kapteijn was er afgelopen vrijdag maar wat blij mee! De onlangs naar Stolwijk verhuisde Lekkerkerkse won haar prijs in de fameuze Luijten-verloting onder iedereen die afgelopen jaar een nieuwe cv-ketel had aangeschaft.

“Ik ben hier heel blij mee”, vertelt Kim. “Temeer omdat de cv-ketel in mijn vorige woning een paar dagen voor de overdracht aan de kopers van het pand, de geest gaf! Dat was echt enorm balen, want het betekende een financiële tegenvaller die ik niet had voorzien. Omdat ik al sinds ik op mezelf woon – dat is nu een jaar of zes – vol tevredenheid klant ben bij Luijten, heb ik daar een nieuwe installatie besteld. Binnen de kortste keren werd ie geplaatst. Echt top! De nieuwe bewoners hebben er mazzel mee, en ik ben enorm blij met de cheque ter waarde van 500 euro; een zeer welkome meevaller!”

Het waardepapier en de bloemen werden aan Kim Kapteijn uitgereikt door Thomas van der Kuij, servicemanager van Luijten. “Thomas heeft ook de snelle plaatsing van de cv-ketel geregeld”,

weet Kim Kapteijn, die inmiddels alweer een aantal weken in haar nieuwe huis in Stolwijk woont. “Een jaren dertig-woning”, vertelt ze. “Heerlijk landelijk gelegen in een net zo gezellig en gemoedelijk dorp als Lekkerkerk. Ik heb het er enorm naar mijn zin! En Luijten neem ik gewoon mee naar dit huis, want ik blijf het bedrijf uiteraard inschakelen voor het  onderhoud van de cv-ketel. Een kwestie van goede ervaringen, hè!” 

{ 04 / 2021 }

Luijten op weg naar ‘0’ op de teller

Er is de voorbije maanden hard gewerkt in en aan het bedrijfspand van Luijten Verwarming en Installatietechniek in Lekkerkerk. Met resultaat: het pand is nu zo goed als energieneutraal.

“Beroepsmatig zijn we dagelijks bezig met het toepassen van duurzame verwarmings- en installatietechniek voor onze klanten en opdrachtgevers”, vertelt directeur Patrick Luijten. “De ontwikkelingen op dat vlak gaan snel en wij spelen daar op in met maatwerk. We realiseerden ons ook dat we als innovatief bedrijf ook binnen onze eigen pand stappen in de goede richting moesten zetten. We betrokken dit uit 2007 daterende gebouw in 2018 en hoefden destijds het pand alleen maar schoon te maken en in te richten om te kunnen draaien. Toen we eenmaal gesetteld waren kwam er een volgende fase: we wilden het pand verduurzamen en voorzien in onze eigen energiebehoefte. Met de plaatsing van 138 zonnepanelen op het dak voorzien we in onze eigen stroomvoorziening. Ook worden er twee warmtepompen mee aangestuurd. Daarnaast hebben we een warmte-terugwin-installatie gemonteerd om op een energiezuinige wijze een optimale ventilatie van het gebouw te realiseren. Stap drie was het plaatsen van led-verlichting in ons bedrijfspand. Dat deel van project is bijna klaar. Tachtig procent van de oude verlichting is inmiddels vervangen door een duurzame variant”.

Luijten streeft er naar om een ‘0’ op de meter te creëren. “Daarmee zijn we goed op weg, want we laten nú al een verbruiksreductie van 80 procent noteren”, stelt Patrick Luijten verheugd vast. “Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. We verdienen nú al ruim duizend euro per maand aan energiekosten terug”. Kortom: er is sprake van een investering die zich letterlijk en figuurlijk uitbetaald!

“Het is de bedoeling dat alle medewerkers inzicht krijgen in energieverbruik en opbrengst.

Dat gaan we regelen via het ophangen van beeldschermen in het gebouw. Op die manier creëren we nog meer bewustzijn bij ons team en in de slipstream daarvan een verder dalend energieverbruik” zegt Patrick Luijten.

{ 03 / 2021 }

Nieuwe certificering: 100 procent score

De overheid heeft voor het werken aan en – in het bijzonder – het in bedrijf stellen van gasverbrandingsinstallaties een wettelijke certificering ingesteld.
Dit betekent dat vanaf begin 2022 alleen nog vakbekwame (installatie) monteurs werkzaamheden aan (gas)verbrandingsinstallaties mogen uitvoeren. Er geldt vanaf de instelling van de wet, tweede halfjaar 2020, een overgangstermijn van 1,5 jaar waarin monteurs hun vakmanschap moeten aantonen door middel van een theorietoets en een praktijkexamen en bedrijven een  geaccrediteerd certificaat moeten behalen.

Luijten besloot niet te wachten en stuurde zijn monteurs alvast naar de cursus. De heren beleefden een pittig dagje met goede afloop: voor iedereen was er een certificering. Voor de monteurs een mooie bevestiging van hun vakmanschap, voor de klanten een extra zekerheid om de topkwaliteit die ze van Luijten gewend zijn.

{ 12 / 2020 }

Een bijzonder project dichtbij

Aan de groene rand van Lekkerkerk laat André Stalenburg een vrijstaande woning bouwen. Een prachtig gelegen pand, uitgevoerd in wit en zwart én voorzien van de allernieuwste warmtepomptechniek, ontworpen en uitgevoerd door Luijten.

Bij het project is gekozen voor een warmtepompsysteem dat vanuit een bron werkt. Om deze te bereiken wordt tot een diepte van 95 meter geboord, een proces dat ruim twee uur in beslag neemt en zonder haperingen verloopt.
“De energie om het huis van de heer Stalenburg te verwarmen, is uit die bron afkomstig”, weet Frans Goudriaan, die namens Luijten voor alle tekeningen en berekeningen zorgde en samen met Luijten-directeur Martin Kaman even langs kwam om de boring met eigen ogen te aanschouwen. “De voordelen van toepassing van een warmtepomp vanuit een bron zijn groot,” weet Goudriaan. “Zo is deze techniek zeer energiezuinig én milieuvriendelijk. Je haalt je warmte en desgewenst je koelte uit de natuur, zonder deze te belasten. Daarnaast is het systeem zeer bedrijfszeker en comfortabel en heel mooi te gebruiken in combinatie met vloerverwarming.”

“Voor mij was de keuze niet zo moeilijk”, glimlacht André Stalenburg. “Al deze pluspunten spraken me aan. Ik verwacht er veel comfort van. In de koudere dagen hopen we te genieten van de warmte, in warme periode van de koelte die het systeem desgewenst afgeeft. Kortom: een ideaal plaatje.”

{ 11 / 2020 }

De klik tussen Patrick Luijten en Jan Dirk Stouten

‘WE HEBBEN NIETS CADEAU GEKREGEN’

Er is onmiskenbaar een klik tussen Patrick Luijten en Jan Dirk Stouten. En eigenlijk is dat ook niet zo vreemd. Beide runnen ze een bedrijf, houden ze van sport en zijn ze lid van de Businessclub van vv Lekkerkerk. Een interview met twee ‘self made-ondernemers’ die elkaar via vv Lekkerkerk hebben leren kennen.

Patrick Luijten is mededirecteur van Luijten Verwarming en Installatietechniek, een onderneming die hij twaalf jaar geleden oprichtte. Met het vak kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking. “In eerste instantie droomde ik er van om piloot te worden”, vertelt hij. “Maar helaas waren mijn ogen te slecht voor dat beroep. Zo kwam ik terecht in de in warmtetechniek gespecialiseerde zaak van mijn vader. Pa liet me van onder af beginnen en gaf me mee dat ik al mijn diploma’s moest behalen. Ik was dus allesbehalve ‘het zoontje van’, stond net als mijn collega’s met mijn poten in de modder en bij weer en wind mijn werk te doen als monteur.”

Jan Dirk Stouten herkent het verhaal. “Ook ik heb niets cadeau gekregen”, vertelt de directeur van JDS en mede-eigenaar/hoofdredacteur van magazine Friends in Business en de internetzender RUR (recht uit Rotterdam). “Op mijn 20e kwam ik na een tip bij RTV Rijnmond terecht. Een journalistieke achtergrond had ik geenszins, maar ik was wél bezeten van sport. Er waren zo’n 500 mensen geïnteresseerd in de functie van sportverslaggever, dus dichtte ik mezelf geen al te grote kans toe om de job te krijgen. Tot mijn blije verrassing bleek ik al snel doorgedrongen tot de laatste twaalf en werd ik uiteindelijk samen met Frank Vijg aangenomen door ‘Rijnmond-icoon’ én Lekkerkerker Hans van Vliet. Op 7 september 1990 maakte ik mijn radiodebuut met een verslag van de voetbalwedstrijd Fortuna Vlaardingen – TOGB. Eindstand 1-3. Mijn werk voor RTV Rijmond combineerde ik vijf jaar lang met een baan bij de gemeente Rotterdam. Daarna trad ik vast in dienst bij de zender. In 2016 nam ik afscheid. Ik wilde de bakens verzetten. Een gevoelskwestie. Het afscheid was mooi en groots. Ik kijk er met veel plezier op terug. Ik ben daarna verder gegaan met JDS. Ik presenteer bijeenkomsten, organiseer van alles en heb een heel leuk leven.”

Dat ‘altijd bezig’ zijn is ook van toepassing op Patrick Luijten, die samen met collega-directeur Martin Kaman zijn bedrijf ontwikkelde tot een vooraanstaande speler op het gebied van verwarming en installatietechniek. “Ondernemen is geweldig!”, stelt de Lekkerkerker glimlachend vast. “In mijn vak doen zich voortdurend nieuwe ontwikkelingen voor.

Nieuwe verwarmingstechnieken bijvoorbeeld. Bij nieuwbouw projecten is ‘gasloos’ de norm geworden. Dat was tien jaar geleden nog ondenkbaar. Wij gaan mee in die ontwikkeling, zitten overal bovenop en bevinden ons qua kennis zelfs in de voorste wagons van de trein. Natuurlijk: het is hard werken, maar je krijgt er ook veel voldoening voor terug. Samen met ons team zijn we er in geslaagd om een solide en mooi bedrijf neer te zetten.”

Patrick Luijten en Jan Dirk Stouten kennen elkaar inmiddels een kleine vijf jaar. Zo presenteerde Stouten de feestelijke bijeenkomst vanwege het tienjarig bestaan van Luijten Verwarmig en Installatietechniek in 2018. De eerste kennismaking echter dateert van een door Stouten gepresenteerde businessclubbijeenkomst in 2014. “Dat was sowieso een memorabele avond”, grijnst hij. “Al tijdens het voorgesprek met de sponsorcommissie viel me één lid extra op: Carola. Ik vond haar meteen erg leuk, maar kwam pas echt met haar in contact na afloop van mijn presentatie. We hebben toen aan de bar een paar uur zitten praten. Ik werd me toch een partij verliefd, ha ha! Korte tijd later spraken we samen af in Het Zalmhuys. Sindsdien hebben we een relatie. In de slipstream daarvan leerde ik ook de voetbalclub en het dorp Lekkerkerk beter kennen. Bij beide voel ik me echt thuis.”

Patrick Luijten voetbalde zelfs ooit bij de zwart-witten. “Van mijn 12e tot mijn 16e”, gaat hij terug in de tijd. “Een geweldige speler was ik zeker niet en eerlijk gezegd vond ik volleybal leuker. Ik kwam bij VC Lekkerkerk in een vriendenteam terecht. Mooie tijd was dat. Tegenwoordig tennis ik hier op het dorp. En raadt eens wie ik daar regelmatig tegen kom: Jan Dirk Stouten! En deze zomer in Italië hebben we elkaar ook gezien. We zaten allebei in de buurt van Trento en dat ‘toeval’ wilden we uiteraard samen vieren. Vooral de wijnavond was erg gezellig, ha ha!”

{ 10 / 2020 }

Geen verwarmingsbeurs

In verband met de Corona crisis vindt er dit najaar helaas geen verwarmings beurs plaats. Wél hebben we voor u een drietal leuke acties in petto.

Wij komen bij u langs

Graag leggen we u uit hoe u kunt bezuinigen op uw energiekosten. Dat doen we met een uitgebreid voorstel en een advies op maat. Voorkom dus onverwachte uitgaven en laat u informeren over de kosten van vervanging van en/of onderhoud aan uw verwarmingssysteem. Bel met één van onze specialisten en maak direct een afspraak voor een vrijblijvend persoonlijk advies.

Klik op de afbeelding(en) hiernaast voor meer informatie.

Rotsvast vertrouwen in Luijten

Anton de Wilde is een bekende naam in de regio. Logisch, want met zijn Het Koetshuis Partycentrum en Catering heeft hij in de loop der jaren al heel wat mensen op alle mogelijke manieren prettige ervaringen laten opdoen. Van een intiem feestje tot en grote bruiloft tot en met vergaderingen en cateringen van verschillende formaten; Het Koetshuis staat voor iedereen klaar. Ook Luijten werkt graag met het horecabedrijf uit Krimpen aan de Lek.

“Dat genoegen is geheel wederzijds”, glimlacht Anton de Wilde, die dit jaar een kwart eeuw actief is in het horecavak. “Het is altijd fijn zaken doen met de mensen van Luijten. Hoogtepunt was voor mij de viering van het tienjarig bestaan van Luijten; daar mochten wij de catering verzorgen en meewerken in de totale organisatie van het driedaagse event bestaande uit de welbekende ‘Verwarmingsbeurs’ als een feestelijke jubileumbijeenkomst. Een geweldige happening was dat. Ik kijk er met veel plezier op terug.”

Inmiddels is Luijten ook de partij die er voor zorgt dat de verwarming in Het Koetshuijs perfect functioneert. “Men verzorgt bij ons het onderhoud tot volle tevredenheid”, aldus Anton de Wilde.

“Ik vind het sowieso een mooi en zeer betrouwbaar bedrijf. Daar in ben ik niet de enige.

Luijten is in de regio een gewaardeerd begrip waar de klanten een rotsvast vertrouwen in hebben. Als inwoner van Lekkerkerk ken ik Patrick Luijten al jaren. Ik heb zelfs ooit met zijn broer in de klas gezeten. Het is alleen daarom al extra leuk om ook zaken met elkaar te doen.. Ik hoop dat dat nog lang zo mag blijven.” 

{ 09 / 2020 }

Robot Vloerverwarming en Luijten: een warme relatie

Robot Vloerverwarming en Luijten doen graag zaken met elkaar. Verwonderlijk is dat niet, want beide bedrijven gaan voor optimale kwaliteit en hebben qua bedrijfscultuur veel raakvlakken.

“Klopt”, zegt Helen Kiljan, commercieel directeur van het in Papendrecht gevestigde Robot Vloerverwarming. “Zowel Luijten als wij zijn van het type ‘doe maar gewoon…’ en ‘afspraak is afspraak’. Alleen om die redenen al is er een klik tussen beide ondernemingen. Daarnaast versterken we elkaar via onze relatie, die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een ‘partnership’. We weten wat we aan elkaar hebben, hè!”

Robot Vloerverwarming werd in 1988 opgericht en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een toonaangevende leverancier; een écht A-merk. Het bedrijf telt 25 medewerkers. Helen Kiljan trad 22 jaar geleden bij Robot Vloerverwarming in dienst. Ze begon als vertegenwoordigster, groeide vervolgens door naar de functie van salesmanager en is sinds begin dit jaar commercieel directeur. “Ik ben trots op ons bedrijf”, stelt ze glimlachend vast. “Ons team denkt daar net zo over. Hun betrokkenheid bij de onderneming is groot. Bij Luijten zie je dat ook. Dat is iets om te koesteren.”

Robot Vloerverwarming werkt business-to-business en levert haar systemen en producten aan de groothandel, die vervolgens de installateurs belevert. “Vijf jaar geleden hebben we een projectafdeling aan onze activiteiten toegevoegd”, vertelt Helen Kiljan. “Dat bleek een schot in de roos. Hoe het werkt? Bedrijven als Luijten doen bij ons een aanvraag voor een vloerverwarmingsproject en wij denken vervolgens mee, waarna we met een gedegen op maat gesneden advies komen.

Daarin wordt het totale proces tot in detail uitgewerkt, en dat scheelt de opdrachtgever enorm veel werk. Als de offerte is goedgekeurd maken we een zogeheten ‘legplan’. Ook dat is puur maatwerk. Onze klanten vinden het geweldig. En hun klanten ook, want die ervaren het perfecte eindresultaat!”

Vloerverwarming heeft de voorbije jaren sterk aan populariteit gewonnen. “Dat heeft met een aantal factoren te maken”, weet Helen Kiljan. “Het esthetisch aspect is daar één van. Dankzij dit systeem zijn  radiatoren uit beeld verdwenen. Daarnaast is vloerverwarming gunstig voor mensen met gezondheidsklachten omdat er minder sprake is van stof. Ook qua warmteafgifte scoort vloerverwarming beter dan de traditionele verwarming. Daarnaast is vloerverwarming prima te combineren met een warmtepomp en biedt Robot tegenwoordig via losse thermostaten de mogelijkheid om de temperatuur voor elk vertrek apart te regelen. Kortom: de voordelen zijn legio. Het is mooi dat steeds meer mensen dat ontdekken!”

{ 08 / 2020 }

‘Ze staan meteen voor je klaar’

“Veel dienstverlenende bedrijven zeggen dat ze 24 uurs service hebben, maar Luijten Verwarming maakt het letterlijk waar!”, zegt Ad Scheer, directeur/eigenaar van KW Horeca. “Bij Luijten Verwarming betekent 24 uurs-service dat men 24 uur per dag voor je klaar staat en een cv-probleem meteen probeert op te lossen. Bij veel andere bedrijven houdt ’24 uurs-service in dat er binnen een etmaal contact met je wordt opgenomen. Maar dat betekent niet dat een storing snel verholpen is. Zie je het nuanceverschil?”

KW Horeca is één van de grootste horecaorganisaties in de regio. De onderneming van Ad Scheer behelst onder meer Amicitia en Huisje van de Zeeuw in Lekkerkerk, Hotel De Arendshoeve in Bergambacht en Pannenkoekenrestaurant Onder de Molen in datzelfde dorp. “Voor wat betreft de eerste drie zaken is Luijten onze vaste installateur”, vertelt Ad Scheer. “In het geval van Amicitia is de relatie zelfs al héél oud.

De vorige eigenaar Piet Bak deed al zaken met Kees Luijten, de vader van huidig Luijten-directeur Patrick Luijten. “Die lijn heb ik voortgezet.

Luijten Verwarming en Luijten Installatietechniek zijn voor mij dichtbij, herkenbaar en vertrouwd en ze leveren altijd goed werk.

Mooi vind ik ook dat er zoveel mensen al jaren werken en er een zeer servicebewuste mentaliteit heerst. Niet alleen bij de oudere medewerkers onder wie de legendarische Cor Lingen, maar zeker óók bij de jonge monteurs. Een voorbeeld: een paar maanden geleden had ik een plotselinge storing aan de cv-installatie in De Arendhoeve.  Er reed op dat moment een monteur in de buurt van Stolwijk richting Gouda. Die man maakte meteen rechtsomkeert om ons te helpen. Dat bedoel ik nou met ‘service’. Typisch Luijten: ze staan écht voor je klaar als je ze nodig hebt!”

{ 05 / 2020 }

Een kwestie van vertrouwen

Luijten heeft al sinds jaar en dag een uitstekende relatie met Velo Beheer “Voor ons verzorgt Luijten Verwarming alle onderhoud aan de verwarmingsinstallaties in de bedrijfshallen en appartementen die wij in onze vastgoedportefeuille hebben”, vertelt Velo Beheer-directeur Jan-Willem van Hellemond. “Dat gebeurt tot onze volle tevredenheid. Luijten levert prima werk en beschikt over monteurs die niet alleen hun vak verstaan, maar ook representatief zijn.”

“De samenwerking tussen Velo Beheer en Luijten werkt eenvoudig”, stelt Jan-Willem van Hellemond. “Wij leveren adressen aan en Luijten maakt vervolgens de afspraken voor onderhoud en/of reparatie. Zo doe ik dat al een jaar of acht met het bedrijf. Ik heb een prima klik met Luijten-directeur Patrick Luijten. Het leuke is dat mijn vader dat in vroeger dagen ook had met Patrick’s vader Kees, met wie hij destijds al zaken deed. Een kwestie van vertrouwen, hè! Dat geeft een goed gevoel.”

{ 05 / 2020 }

Korte lijnen en vakmanschap 

Wim Krosing runt sinds 1984 zijn Krimpens Adviesburo Energique, een bedrijf dat gespecialiseerd is in adviserende dienstverlening op onder meer het gebied van werktuigbouwkundige installaties, elektrische installaties en projectbegeleiding op het vlak van renovatie en nieuwbouw van woningen en kantoren. 

Ook Luijten maakt regelmatig gebruik van de know-how en expertise van Wim Krosing. “Ik ken Patrick Luijten en zijn vader Kees Luijten al heel wat jaren”, vertelt Wim Krosing. “Toen ik een jaar of achttien was maakte ik al tekeningen en berekeningen in opdracht van Kees. Dat gebeurde toen nog handmatig; het lijkt wel een eeuwigheid geleden als je denkt aan alle moderne technieken die je nu tot je beschikking hebt. Huidig Luijten-directeur Patrick Luijten heb ik als jonge knul hier ook meermalen ontmoet. Hij leerde bij ons onder meer berekeningen maken. Het is leuk dat de relatie die zo lang geleden begon nog altijd intact is. Luijten doet een beroep op mij als in relatie tot een opdrachtgever specialistisch onderzoek nodig is op vaktechnisch gebied. Ik op mijn beurt schakel Luijten in als ik bijvoorbeeld nieuwe systemen wil laten installeren. Wat me aan het bedrijf zeer bevalt zijn de korte lijnen én het vakmanschap.

Ik vind het belangrijk dat werkzaamheden op de juiste wijze worden verricht. Op Luijten kan ik blindvaren; een betrouwbaar, innovatief én goed bedrijf.” Wim Krosing besloot enkele jaren geleden zijn adviesbureau wat ‘terug te schalen’. Ik ben ‘back to basic’ gegaan”, glimlacht hij. “Dat bevalt uitstekend. Ik kan me nu weer volledig richten op het advies- en mediator-werk zonder me nog met personeelszaken bezig te hoeven houden. Als er nu een tekenaar nodig is, dan schakel ik die in. En ik kan me als vanouds bezig houden met wat ik het liefste doe: mijn klanten ontzorgen.”

{ 04 / 2020 }

Hard en netjes werken

Laat bij Cees Prins de naam ‘Luijten’ vallen de oud-ondernemer uit Lekkerkerk  steekt enthousiast van wal met verhalen van vroeger en nu.

“Als jonge kerels deden Kees Luijten, de vader van huidig directeur Patrick Luijten, en ik al zaken”, vertelt hij. “Dan praat je over een jaar of vijftig geleden. En nog altijd is er een goed contact met het bedrijf. Ik ben weliswaar al weer zo’n 25 jaar met pensioen, maar de jongens van Luijten Verwarming komen nog altijd bij me langs om de cv te onderhouden. Tot volle tevredenheid.” 

Cees Prins stond ruim een halve eeuw geleden aan de basis van Prins Transport. “Ik was oorspronkelijk automonteur”, vertelt hij. “Mijn vader had een vrachtwagen voor veetransport. Na mijn militaire dienst ben ik ‘thuis’ gaan werken en zag ik mogelijkheden om het transportbedrijf tot ontwikkeling te brengen. Dat lukte goed, samen met mijn twee broers die ook in de onderneming gingen werken.

Parallel daaraan zag je ook Kees Luijten’s zaak groeien.

Zo ontstonden twee gezonde, bloeiende familiebedrijven in het zelfde dorp. Ondernemingen ook met dezelfde mentaliteit van hard en netjes werken. We schakelden Luijten in voor het installeren van ons bedrijfspand en later onze nieuwbouwwoningen. Het resultaat: perfect. En zo is het nog steeds! Het is prettig werken met Luijten Verwarming.”

{ 04 / 2020 }

OK Bouwprojecten: blij met Luijten

In 2011 richtten Martin Overvoorde en Dick Kelder OK Bouwprojecten op. De onderneming maakt zich sindsdien verdienstelijk op het gebied van nieuwbouw, onderhoud en verbouw van woningen, bedrijfsgebouwen en de realisering van sporttribunes.

“We hadden allebei bijna een kwart eeuw ervaring in loondienst bij een bouwbedrijf voordat we voor onszelf begonnen”, vertelt Martin Overvoorde. “Spijt hebben we daar van nooit gehad want OK Bouwprojecten mocht al snel op een mooie groep opdrachtgevers rekenen.” Heden ten dage telt de Lekkerkerkse onderneming zeven medewerkers. “We zijn niet alleen gespecialiseerd in het realiseren van nieuwbouw, mensen kunnen ons ook inzetten voor aanbouw aan en verbouw van hun woning. Daarnaast worden we veelvuldig ingeschakeld voor ‘transformatieopdrachten’. In Rotterdam zorgden we voor een aantal appartementen in een voormalig schoolgebouw en dichterbij toverden we in Krimpen aan den IJssel het vroegere Waardhuis om tot een appartementencomplex. Momenteel zijn we in Lekkerkerk actief. Aan de Kerkweg verbouwen we een voormalig pakhuis tot een gebouw met negen appartementen. Daarnaast worden we regelmatig gevraagd om tribunes te realiseren op sportparken, zoals die van Neptunus Schiebroek en XerxesDZB; beide in Rotterdam.

Enorm leuke opdrachten zijn dat.” Bij veel projecten werken we samen met Luijten en dat bevalt wederzijds uitstekend.

Het mooie van dat bedrijf is dat ze enorm veel technische kennis in huis hebben en die expertise ook nog eens weten te vertalen in perfecte tekeningen én puur vakmanschap op het project zelf. Binnen de transformatie aan de Kerkweg zorgen ze voor de voorbereiding én uitvoering van al het installatiewerk en plaatsen ze acht warmtepompen en één cv-installatie. Je hebt er eigenlijk geen omijken naar; je weet dat het goed zit.”

{ 03 / 2020 }

Cock de Bruin knokt zich terug

Cock de Bruin mag dan al wel een aantal jaren met pensioen zijn, zijn band met Luijten is nog altijd groot.

“Ik werd in 1978 door Kees Luijten, de vader van huidig Luijten-directeur Patrick Luijten, gevraagd om als loodgieter voor zijn bedrijf te komen werken”, gaat Cock de Bruijn (69) tweeëndertig jaar terug in de tijd. “Een jaar eerder hd ik al eens gesolliciteerd, maar toen ging de baan naar…. mijn broer. Hij was ’s ochtends wezen praten, ik ’s middags. Ze namen hem aan, maar schijnbaar hadden ze mijn naam toch in een of andere kaartenbak bewaard. Op een zaterdagavond stond Kees Luijten ineens op de stoep met de vraag ‘heb je zin om alsnog bij ons te komen werken?’ Dat had ik! Nooit een seconde spijt van gehad. Ik heb in die ruim dertig jaar van alles meegemaakt. Vooral mooie dingen en kameraadschap onderling. Ik heb de huidige directeur Patrick en zijn broer Ronnie zien opgroeien en ben later met ze gaan werken. Het bedrijf voelde en voelt als familie. Al vrij snel na mijn pensionering werd me door Martin Kaman (directeur Luijten Installatietechniek, red.) gevraagd of ik nog wat dagdelen per week prefab-klusjes wilde doen in de werkplaats. Dat leek me wel wat. Na overleg met mijn vrouw Annie ben ik er in gestapt. Dat beviel uitstekend.”

Een aneurysma echter zette het leven van Cock en Annie de Bruin de voorbije zomer totaal op zijn kop. “Ik zat op de camping in Ulvenhout toen ik plotsklaps enorme last van mijn rug kreeg, een pijn die uitstraalde naar mijn liezen. Ik kon van het ene op het andere moment niets meer. De ambulance kwam en ik werd vervoerd naar het ziekenhuis. Daar constateerde men een bloedvatverwijding van 12 centimeter. Direct opereren was noodzakelijk. Ik bleek in acuut levensgevaar.

Toen ik was bijgekomen zei de arts: het goede nieuws is dat u het overleefd hebt, het slecht dat u door de operatie een dwarslaesie hebt opgelopen. Met andere worden: ik moest de rest van mijn leven in een rolstoel doorbrengen. Dat was een zware klap die ik te verwerken kreeg. Een mededeling ook met veel consequenties. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn vrouw. Inmiddels zit ik in de laatste fase van mijn revalidatie en heb ik de knop omgezet. Ik ga niet verder somberen over wat ik niet meer kan maar juist kijken wat er nog wél mogelijk is.

Eén van die dingen is een terugkeer naar Luijten. Het lijkt me fijn om daar weer wat te gaan doen en ik heb van de mensen daar begrepen dat ze er net zo in staan. Dat bedoel ik met dat ‘familiegevoel hè! Voor mij is het prettig om straks weer wat om handen te hebben én deel uit te maken van het team. Gewoon tussen de jongens. Van nut zijn. Ik kijk er naar uit.”

{ 02 / 2020 }

Met pensioen? Cor Lingen moet er niet aan dénken!

Met pensioen over drie jaar? Cor Lingen (64) moet er niet aan denken. “Als mijn gezondheid het toelaat blijf ik gewoon doen wat ik al 44 jaar met veel plezier doe: werken bij Luijten!”

Zijn loopbaan bij het Lekkerkerkse bedrijf laat zich precies in tweeën knippen. “De eerste 22 jaar werkte ik als cv-monteur, de laatste 22 als bedrijfsleider/werkvoorbereider”, glimlacht Lingen. “Ik weet nog goed hoe ik als begin twintiger bij de zaak kwam. Ik had er toen vier jaar bij de scheepswerf van Boele Bolnes opzitten. Daar was ik machinebankwerker. Het was Joop Schouten die mij wees op dat Klimakon (de voorloper van Luijten, red.) medewerkers kon gebruiken. Ik besloot te solliciteren en werd aangenomen door toenmalig eigenaar/directeur Cees Luijten. Het vak van cv-monteur leerde ik vooral in de praktijk van ervaren collega’s. Ik heb het altijd een mooi beroep gevonden. Eind jaren negentig echter kwam ik op kantoor terecht. Hannes Krijgsman ging weg en Cees Luijten vroeg mij om diens functie over te nemen. Ik was aanvankelijk best huiverig, want ik had altijd met mijn handen gewerkt. Ik slaagde er in echter in om me mijn nieuwe baan snel eigen te maken.

Het mooie is dat ik mijn tijd als cv-monteur nog niet vergeten ben en ook de kennis en vaardigheden nog bezit. De monteurs weten dat. ‘Effe Cor bellen’ is hier een gevleugeld begrip, ha ha!” Enneh… als het nodig is kruip ik nog net zo gemakkelijk onder de vloer als in mijn jongere jaren!

Naast zijn werk bij Luijten brengt Cor Lingen zijn vrije tijd graag door met biljarten.  “Drie à vier keer per week ben ik ’s avonds aan de tafel te vinden”, vertelt hij.

“Ik speel competitie en doe mee aan persoonlijke kampioenschappen in alle spelsoorten. Een mooie hobby”. Verder geniet ik erg van onze kleindochter Fenna en wandel ik graag met de hond. Mijn werk bij Luijten behoort eveneens tot mijn favoriete bezigheden! Dat heeft zeker óók met de sfeer binnen het bedrijf te maken. Die is ongekend goed. Het is hier één grote familie. We hebben allemaal veel voor elkaar over en dat voelt gewoon prettig. Kijk maar eens naar het aantal ziekmeldingen: dat is vrijwel nihil. Me dunkt zegt dat alles over de sfeer. Vandaar dat ik er niet aan moet denken om ooit met ‘pensioen’ te gaan, ha ha!”

{ 01 / 2020 }

Met z’n drieën tachtig jaar ervaring

Cees van Kesteren, Martin Bouman en Frans Goudriaan werden onlangs door Luijten Installatietechniek BV in het zonnetje gezet. Bij elkaar opgeteld zijn ze tachtig jaar in dienst bij het Lekkerkerkse bedrijf.

Projectleider installatietechniek Cees van Kesteren en loodgieter/monteur Martin Bouman hebben er de meeste ‘vlieguren’ opzitten. Beide vieren hun dertigjarig jubileum. Frans Goudriaan – net als Van Kesteren projectleider- geldt als het jonkie van het trio: hij staat inmiddels twintig jaar op de loonlijst.

“Ik kan me nog goed herinneren hoe ik hier binnen kwam”, gaat Martin Bouman (48) terug in de tijd. “Mijn eerste klus was een project in Rhoon. Daar moesten ‘100-zoveel’ woningen worden geïnstalleerd. Ik draaide mee onder de vleugels van Cees. Dat was wat hoor. Ik kwam net van de LTS af en mocht meteen aan de bak. Mijn vooropleiding gecombineerd met de adviezen van Cees en andere collega’s zorgden er voor dat ik al snel goed kon werken en me tot vakman kon ontwikkelen.”

Cees van Kesteren (54) hoort het verhaal van zijn collega-jubilaris met plezier aan. “Ik haal die beginjaren nog zó voor de geest”, glimlacht de Lekkerkerker. “Ik was destijds ook nieuw bij het bedrijf, maar had al wel enige jaren werkervaring bij een soortgelijke onderneming. Dat stapte gemakkelijker binnen. De eerste jaren heb ik veel samen gewerkt met Patrick Luijten, de huidige directeur. In een later stadium van mijn loopbaan werd ik projectleider, een baan waarvoor ik zowel op kantoor als op de bouwplaats te vinden ben. Dat ‘brede’ én de afwisseling bevallen me prima.” Frans Goudriaan denkt er exact hetzelfde over. “Dit vak is heel divers”, zegt hij. “De ene keer ben je op de zaak dingen aan het uitdenken of uittekenen, om vervolgens aan te schuiven bij een aannemer of een klant. Daarnaast staat ons vak in technische zin nooit stil. Er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen die het waard zijn om in de gaten te houden.”

Dat ze alle drie met plezier naar hun werk gaan, staat vast. “Dat heeft te maken met mijn liefde voor het vak én met het feit dat ik binnen het bedrijf andere mensen mag opleiden”, aldus Martin Bouman. “Je haalt me de woorden uit de mond, Martin!”, grijnst Cees van Kesteren. “Er is niks mooiers dan je kennis over te dragen op die jonge gasten! Daarnaast geniet ik van de werksfeer bij Luijten. Die is top! Het feit dat er zoveel mensen al vele jaren werken, zegt genoeg. De kracht van ons bedrijf zit hem zeker ook in de manier hoe we hier met elkaar omgaan. Er heerst een veilig werkklimaat en iedereen is hier even veel ‘waard’. We vormen, zo zie ik het, één grote familie! Ik blijf daar graag nog een goed aantal jaren deel van uitmaken.” Martin Bouman en Frans Goudriaan knikken. Zij ook!

{ 12 / 2019 }

Voor informatie belt u

(0180) 66 41 41