(0180) 66 41 41 info@luijtenverwarming.nl

Terugblikken op 2023 en vooruitzien naar 2024; we doen het met het Luijten-directieduo Patrick Luijten en Martin Kaman.

“Het voorbije jaar was grillig maar qua omzet goed,” zegt Martin Kaman. “Dat laatste had alles te maken met het feit dat er veel uitgesteld werk was in de nasleep van de coronacrisis, waarin ook onze branche te maken had met stagnerende leveringen en prijsverhogingen. In 2023 zag je ook problemen in de bouw zelf. De PFAS- en stikstofproblematiek, de afname in bouwvergunningen; ze hadden en belemmerende werking. Dat hebben ook wij gemerkt. Ook de kosten voor arbeid en brandstof groeiden flink. Daartegenover stond voor Luijten dat we een flinke groei zagen in de particuliere sector. Veel meer mensen dan voorheen besloten hun woning te verbouwen of te renoveren. Daar konden wij met onze diensten, producten en expertise goed op inspelen.”

Uiteindelijk was Luijten in 2023 als installateur betrokken bij de oplevering van 295 nieuwbouwwoningen. Voor 2024-2025 is de orderportefeuille met 466 eenheden goed gevuld. “We verwachten dat daar nog een dikke 400 bij komen,” zegt Patrick Luijten. “Het plaatje ziet er dus goed uit. Er is werk genoeg voor ons team.”

Luijten’s strategie om in te zetten op zowel nieuwbouw als de particuliere sector, blijkt juist. “Waarbij we recht proberen te doen aan de wensen en ambities van onze medewerkers,” weet Patrick Luijten. “Daarom zetten we ook in 2024 vol in op loopbaanbegeleiding. Wij vinden het belangrijk dat ieder teamlid op de juiste plek zit met perspectief en mogelijkheden om ambities in te vullen.”

Martin Kaman is uiterst content met de nieuwe CO-wetgeving. “Daarmee is de tijd voorbij dat ‘Beun de Haas’ een cv-ketel mocht plaatsen. Binnen ons bedrijf hebben de cv-monteurs allemaal hun certificering op dit vlak. Uiteraard zijn we ook als bedrijf gecertificeerd. Daarnaast zijn we hard bezig om ook BRL 100 in de wacht te slepen, een certificering op het gebied van koeltechniek. Onze nieuwe projectleider Peter Voois gaat het traject daar naar toe vormgeven en managen. Overigens zijn onze medewerkers Emmerson, Wim en Martijn al BRL 100-gecertificeerd. Daar willen we als bedrijf bij aansluiten. Dat moet in 2024 gaan gebeuren.”

Ook als het om de website van Luijten gaat staan nieuwe ontwikkelingen op stapel. “Er komt een nieuwe site die nog wat toegankelijker en gebruiksvriendelijker wordt,” vertelt Patrick Luijten. “Fijn voor onze klanten die snel en goed inzicht willen hebben op de vlakken van service en onderhoud en via de site en een QR-code op hun verwarmingssysteem, zelf hun afspraken kunnen maken.”

Patrick Luijten en Martin Kaman kijken met plezier terug op een aantal evenementen die Luijten het voorbije jaar organiseerde of bij betrokken was als hoofdponsor. Boost, de Duurzaamheidsbeurs, de Luijten Omloop van de Krimpenerwaard en de Bedrijven Contactdagen; ze mondden allemaal uit in succes. In 2024 komt er zelfs één bij: De Luijten Woon- en Verbouwbeurs Langs Lek & IJssel op 9 en 10 februari. “Ook weer iets om je op te verheugen,” grijnst Patrick Luijten. “Reken maar op een beurs vol variatie waar alles op het gebied van wonen, verbouwen en woonaccessoires te zien zal zijn.”

“Maar eerst proosten we op het nieuwe jaar. Met een optimistisch gevoel. We zullen ook nu scherp aan de wind moeten zeilen, maar het vertrouwen is er en ons bedrijf is kerngezond. Wij wensen onze medewerkers en hun familie en onze klanten en relaties een mooi en gezellig 2024 toe.”