(0180) 66 41 41 info@luijtenverwarming.nl

Met ingang van 2026 scherpt de overheid de eisen aan verwarmingsinstallaties aan. Hierdoor zal de (hybride) warmtepomp standaard zijn om woningen, winkels, scholen en kantoren te verwarmen.

De nieuwe eis gaat vanaf 2026 in, maar geldt vanaf het moment dat de cv-ketel of andere verwarmingsinstallatie wordt vervangen. De hybride warmtepomp is hierbij voor veel woningen een logische keuze, maar er zijn ook andere oplossingen. Bijvoorbeeld een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet, zoals stadsverwarming. Deze apparaten verwarmen een ruimte veel efficiënter: ze gebruiken minder energie voor hetzelfde resultaat. Ze bieden u de zekerheid dat u een verstandige investering doet. Voor producenten is de nieuwe standaard het sein om hun productie op te schalen. Daardoor zullen de prijzen van duurzamere verwarmingsinstallaties sneller dalen.

UITZONDERINGEN OP DE NIEUWE EIS

Het is natuurlijk belangrijk dat iedereen zijn woning of gebouw voldoende en betaalbaar kan verwarmen. Voor veel woningen is dat met de (hybride) warmtepomp al het geval. Die bespaart aardgas en zorgt zo voor een blijvend lagere energierekening. Daardoor verdient het apparaat zichzelf terug. Maar er zijn situaties waar verwarmen met de (hybride) warmtepomp nu nog niet goed kan. Daarvoor komen er ook een aantal uitzonderingen op de nieuwe eis:

Niet goed toe te passen

Er is een uitzondering voor situaties waarin een (hybride) warmtepomp nog geen goede oplossing is. Bijvoorbeeld omdat noodzakelijke aanpassingen aan de woning te veel kosten en zich niet snel genoeg terug verdienen. Of wanneer een (hybride) warmtepomp niet geplaatst kan worden op een plek waar deze binnen de bestaande geluidseisen kan functioneren. Die situaties zijn uitgezonderd van de nieuwe regels.

Collectieve wijkoplossing

Een andere uitzondering geldt als er door de gemeente binnen tien jaar een collectieve wijkoplossing wordt gerealiseerd. Bijvoorbeeld een warmtenet of stadsverwarming.

Monumenten en appartementen

Ook worden monumenten en de gestapelde bouw (zoals een appartementencomplex of flat) uitgezonderd. Dat komt door ingewikkelde vergunningstrajecten of door problemen met geluid en ruimtelijke inpassing.

INFORMEER BIJ LUIJTEN EN UW GEMEENTE NAAR EEN DUURZAAM ALTERNATIEF

Voor de investering in een warmtepomp zijn subsidies en andere financiering beschikbaar

Daarnaast kunt u bij uw gemeente informeren welke plannen er zijn voor een gezamenlijke warmtevoorziening in uw wijk. De gemeente is namelijk bezig met het vormgeven van een collectieve aanpak voor warmtesystemen. Dat kan een collectieve aanpak zijn voor een warmtenet in uw wijk, all-electric warmtepompen of hybride warmtepompen.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op: 0180-664141 of info@luitenverwarming.nl