(0180) 66 41 41 info@luijtenverwarming.nl

Je prettig voelen in je baan; iedereen die werkt zal beamen dat plezier in wat je doet en waardering van de mensen om je heen belangrijke redenen zijn om je thuis te voelen in je job.
“Wij zien natuurlijk graag dat onze medewerkers het naar hun zin hebben,” zegt directeur Patrick Luijten. “Sfeer is daarin naast een goed salaris een belangrijke factor, maar ook de mogelijkheid om je binnen je werk te ontwikkelen, telt zeker mee. Wij willen onze medewerkers dat perspectief bieden via loopbaanbegeleiding, zodat ze niet alleen nu, maar ook in de verdere toekomst binnen ons bedrijf uitdagingen zien en desgewenst bij Luijten nieuwe stappen kunnen maken.”

Om loopbaanbegeleidingstrajecten deel uit te laten maken van de bedrijfsvoering heeft Luijten in de persoon van Tom Bui een specialist van brancheorganisatie Techniek Nederland in de arm genomen. “De gesprekken met Tom zijn erg interessant en leerzaam. De loopbaanbegeleiding zoals wij die invoeren bestaat uit een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) voor elke medewerker en een bedrijfsbreed plan waarin Luijten beschrijft welke richting men op wil.

In de praktijk bestaat elk persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) uit dezelfde stappen:

– Waar sta je als medewerker op dit moment?
– Wat zijn je loopbaanwensen?
– Welke acties onderneem je om deze doelen te bereiken en op welke termijn?
– Wat verwacht je van je leidinggevende en van de organisatie?

“We willen simpelweg iedereen de kans bieden om voor zichzelf een stip op de horizon te zetten en samen met hem of haar de mogelijkheden te verkennen,”, zegt Patrick Luijten. “Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat mensen die ambitie helemaal niet hebben omdat ze het gewoon prima naar hun zin hebben in hun functie. Voor hen is ‘bijblijven’ op hun vakgebied soms genoeg. Waar het ons om gaat is dat we medewerkers die graag door willen groeien binnen de organisatie een goed begeleidingstraject bieden. Daar hebben wij als bedrijf natuurlijk ook wat aan, want ook Luijten ontwikkelt zich daardoor verder en biedt zijn medewerkers voortdurend uitdagingen.”

Tot slot komt Patrick Luijten met een praktijkvoorbeeld van adequate loopbaanbegeleiding. “Stel je voor, je bent 50 en hebt er al tientallen jaren in de bouw opzitten. Er is echter één probleem: je knieën functioneren niet goed meer. Die blessure speelt alweer een jaar of vijf en je hebt de eerste klachten al kenbaar gemaakt tijdens je POP-voortgangsgesprek. Met elkaar hebben we gekeken naar mogelijke alternatieve functies waardoor je je knieën niet meer hoeft te belasten. Daarbij kun je denken aan functies als: werkvoorbereider, praktijkbegeleider, onderwijsgevende, projectleider, tekenaar of hoofdmonteur. Vervolgens maak je met elkaar een keuze en krijg je vanuit het bedrijf de tools aangereikt om je nieuwe functie te kunnen uitoefenen. Resultaat: je blijft nog jaren bij Luijten werken en gaat uiteindelijk met een voldaan gevoel met pensioen. Het is maar één voorbeeld van hoe loopbaanbegeleiding kan werken. Ook jonge mensen die bewust voor het installatievak kiezen en bij ons het vak willen leren kunnen we een traject aanbieden dat recht doet aan hun capaciteiten en ambities. Of monteurs of loodgieters die het in zich hebben om door te groeien naar bijvoorbeeld een projectleiderschap. Álles is mogelijk. Wij gaan er voor.”